6. decembra, 2021
Spremembe glede povračila izgubljenega dohodka za karanteno, odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo Covid-19 in druge spremembe

POVRAČILO IZGUBLJENEGA DOHODKA ZA KARANTENO IN VIŠJO SILO ZA SAMOZAPOSLENE IN DRUŽBENIKE POSLOVODNE OSEBE ODSLEJ MOGOČE PO NOVELI ZNUPZ-A

Obveščamo vas, da od 4.12.2021 dalje velja Zakon o dopolnitvah Zakona o nujnih ukrepih na področju zdravstva (ZNUPZ-A). Objavljen je v Uradnem listu št. 189 z dne 3.12.2021. Zakon ureja težko pričakovano povračilo izgubljenega dohodka za samozaposlene in družbenike poslovodne osebe, za čas trajanja karantene in višje sile.

Ukrep traja od 1.7.2021 do 31.12.2021 in se lahko s sklepom Vlade podaljša še za obdobje največ 6 mesecev. Višina znaša 250 EUR za vsako odrejeno karanteno ali za časa, ko upravičenec ni zmožen opravljanja dela zaradi višje sile, povezane z varstvom otroka, vendar ne več kot 250 EUR za 10 dni, 500 EUR za 20 dni in 750 EUR v enem mesecu. Več informacij o ukrepu je dostopnih  TU.

SPREMEMBE ODLOKA O ZAČASNIH UKREPIH ZA PREPREČEVANJE IN OBVLADOVANJE OKUŽB Z NALEZLJIVO BOLEZNIJO COVID-19 Z DNE 3.12.2021

Vlada Republike Slovenije je izdala Odlok o spremembah in dopolnitvah Odloka o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, to je 4.12.2021.

Strežba hrane in pijače na sejemski prireditvi na odprtih površinah – stojnicah (izjema je tradicionalna priprava in strežba pečenega kostanja) ni dovoljena. Izvajanje gostinske dejavnosti strežbe jedi ali pijač je dovoljeno samo v sedečem režimu med 5. in 22. uro. Ob vhodu v lokal ali na prostor, kjer se izvaja gostinska dejavnost strežbe jedi in pijač, mora biti na vidnem mestu objavljeno dovoljeno največje število hkrati prisotnih oseb v lokalu ali na prostoru. Brez časovne omejitve je dovoljeno opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oz. varovance. Obratovanje gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oz. družabni program, ni dovoljeno.

Prodaja blaga na sejemski prireditvi na odprtih površinah je dovoljena na način prodaje zunaj prodajaln v skladu z zakonom, ki ureja trgovino. Dovoljena je na območju, ki ga ima lokalna skupnost v svojem aktu določenega za prostor, kjer se blago lahko prodaja na tak način. Odgovorna oseba izvajalca oz. organizatorja sejemske prireditve mora pridobiti pisno soglasje lastnika ali pooblaščenega upravljalca prostora, na katerem se prodaja blago. V pisnem soglasju morata biti določena prostor in časovni termin prodaje blaga.

Izvajanje kongresne in sejemske dejavnosti je dovoljeno na odprtih površinah in v zaprtih prostorih pod pogojem, da udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT, uporabljajo zaščitne maske in je med njimi zagotovljena medosebna razdalja vsaj 1,5 metra. Preverjanje izpolnjevanja pogoja PCT organizirajo odgovorne osebe, ki izvajajo ali organizirajo kongresno ali sejemsko dejavnost. Pri sejemski prireditvi na odprtih površinah se zagotovi enosmerno gibanje obiskovalcev, z ločenimi vhodi in izhodi. Območje sejemske prireditve (stojnice) mora biti ograjeno tako, da pristop nanj ni mogoč mimo uradnega vhoda.

S spremembo Odloka se na seznam priznanih cepiv proti COVID-19 vključi cepivo z imenom Covaxin proizvajalca Bharat Biotech iz Indije. Omenjeno cepivo je od začetka novembra na seznamu cepiv Svetovne zdravstvene organizacije, za katere se priporoča uporaba.

DOPOLNJEN ODLOK O IZJEMAH OD KARANTENE NA DOMU PO VISOKO TVEGANEM STIKU S POVZROČITELJEM NALEZLJIVE BOLEZNI COVID-19

Vlada je izdala Odlok o dopolnitvah Odloka o izjemah od karantene na domu po visoko tveganem stiku s povzročiteljem nalezljive bolezni COVID-19, ki začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu, to je 4.12.2021.

Odlok določa, da se vsem osebam, ki so bile v tveganem stiku z osebo, za katero obstaja utemeljen sum na okužbo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529 (sev Omikron), odredi karantena na domu v skladu s Sklepom o izvajanju karantene na domu pri nalezljivi bolezni COVID-19 in zanje ne veljajo izjeme od karantene na podlagi veljavnega odloka, tj. prebolelost in cepljenost osebe, ki je prišla v visoko tvegan stik.

Za visoko tvegan stik v predlogu sprememb odloka se šteje, da se je oseba v zadnjih 14 dneh zadrževala ali potovala v državah in na območjih z visokim tveganjem za okužbo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529 ali ima epidemiološko povezavo z osebo, okuženo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529. Države ali območja z visokim tveganjem za okužbo z virusom SARS-CoV-2 B.1.1.529 so določene v odloku, ki ureja pogoje vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19. Za te osebe se do nadaljnjega izjeme od karantene na domu ne upoštevajo.

PODALJŠANJE BON21

Vlada je sprejela sklep o podaljšanju veljavnosti bonov za izboljšanje gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi (BON21). Tako se je vlada odločila, ker je v Sloveniji epidemiološka situacija slaba, in ker skoraj polovica teh bonov (BON21) še ni bila unovčena.

Ukrep je podaljšan za najdaljše možno obdobje, kot ga predvideva zakon, in sicer do 30.6.2022.

Vir: Zdops

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90

05 330 66 10 - OOZ NOVA GORICA

041 975 411 - RRA-SP NOVA GORICA

06 555 62 32 - ROD AJDOVŠČINA

05 384 18 82 - PRC TOLMIN

05 374 39 11 - ICRA IDRIJA

05 364 49 00 - OOZ AJDOVŠČINA

e: info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 10.00 – 14.00
torek: 10.00 – 14.00
sreda: 13.00 – 17.00
petek: 10.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES