2. novembra, 2021
Podražitve in dolgi zamiki dobav za podjetnike

Med poglavitnimi vzroki globalnega trenda naraščanja cen in pomanjkanja osnovnih gradbenih materialov, proizvodov in surovin je pandemija, razlogov je seveda več, posledice so pa na celotnem gospodarstvu.

Podjetniki se soočajo z znatnimi podražitvami in rekordno dolgimi zamiki dobav. Cene materialov na globalnem trgu so vse višje, težave so tudi pri dobavah, ki so rekordno dolge in nezanesljive. V letošnjem letu je najbolj poskočila  cena kovinskih in plastičnih materialov, predvsem cevi, armaturnega železa in drugega konstrukcijskega jekla, podjetniki se soočajo s pomanjkanjem določenih surovin in z večjim povpraševanjem od ponudbe.

Dvig cen vhodnih materialov in sestavnih delov so napovedali že pred poletjem 2020, medtem ko so se že lansko jesen prvič začeli dražiti jeklo in jekleni izdelki. Najbolj so se podražili plastični in kovinski materiali, cene kamnin, opečnih in cementnih izdelkov ter keramike, cene so se povišale v povprečju med 10 in 30 odstotki. Armaturno železo se je v povprečju od začetka leta pa do danes podražilo za 20 odstotkov, opečni in keramični izdelki za 30 odstotkov, bitumenski proizvodi med pet in 10 odstotkov ter plastični proizvodi med 10 in 15 odstotkov.

Cene višje tudi do 30 odstotkov

 

Cene vhodnih surovin so sledile dogajanju po svetu in se praviloma dvignile po vsakem zastoju dobaviteljskih verig, še posebej globalnem. Omenjeno je v zadnjem primeru posledica pandemije covida-19, gradbinci imajo velike težave z dobavami in tudi z zavračanji naročil. Problem predstavlja zavračanje malih naročil saj individualna naročila se ne morejo kosati z obsegom velikih naročnikov –in podaljšanje dobavnih rokov. Že v začetku letošnjega leta so namreč roki dobave postali najdaljši od aprila 2020 dalje in dosegajo zgodovinsko višino v mnogih letih spremljanja

Razlogov za naraščanje cen in pomanjkanje osnovnih gradbenih materialov, proizvodov in surovin je več. Zaradi zapoznelih učinkov pandemije in posledično zmanjšane proizvodnje na svetovnih trgih primanjkuje polimerov (material za plastične izdelke), zaradi vnovične gospodarske rasti na Kitajskem prihaja tudi do ponovno izrazito povečanega povpraševanja po jeklenih proizvodih. Industrija, ki proizvaja ključne materiale, proizvode in surovine za gradbeništvo, je bila za razliko od gradbene dejavnosti omejena v svojem delovanju, in sicer vse od Evrope prek Amerike in tudi do Azije. Zaloge, ki so jih gradbeni veletrgovci imeli v svojih skladiščih, so ob minimalno moteni gradbeni dejavnosti hitro pošle, novih ni bilo zaradi delno zaustavljene globalne proizvodnje materialov in surovin po vsem svetu. Povpraševanje je preseglo ponudbo, kar se je odrazilo tako na skoku cen kot tudi na dobavnih rokih.

Tudi termini dobave so precej daljši kot pred pandemijo in precej težav je s pridobivanjem materialov. V zagotovitev pravočasnih dobav, iskanju razpoložljivih materialov in novih dobaviteljev je potrebno vlagati veliko energije, obenem pa se višajo tudi cene podizvajalskih storitev.

Po ocenah analitikov se bodo cene umirile z umirjanjem pandemije covid-19 in po ponovni normalizaciji dobavljenih količin nafte s strani OPEC, kar bi stabiliziralo cene naftnih derivatov in posledično energetskih stroškov proizvodnje jekla in plastike.

Če se bo pa pandemija nadaljevala, se bodo težave samo še stopnjevali, kar ne predstavlja ravno najboljše napovedi za podjetništvo oz. gospodarstvo.

 

Spremljajte podjetniške novice na spletni strani SPOT Goriška.

Za Spot svetovanje Goriška pripravil: Aleš Bajec, RRA SEVERNE PRIMORSKE D.O.O NOVA GORICA

Datum: 02. 11.  2021

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90

05 330 66 10 - OOZ NOVA GORICA

041 975 411 - RRA-SP NOVA GORICA

06 555 62 32 - ROD AJDOVŠČINA

05 384 18 82 - PRC TOLMIN

05 374 39 11 - ICRA IDRIJA

05 364 49 00 - OOZ AJDOVŠČINA

e: info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 10.00 – 14.00
torek: 10.00 – 14.00
sreda: 13.00 – 17.00
petek: 10.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES