31. decembra, 2019
eVročanje

eVročanje je postopek elektronskega vročanja prek portala eDavki. Finančna uprava RS vsem pravnim osebam, samostojnim podjetnikom posameznikom in fizičnim osebam, ki opravljajo dejavnost, na podlagi zakona obvezno vroča vse dokumente prek portala eDavki.

To pomeni, da se poslovnim subjektom ni potrebno vključiti v storitev eVročanje, ampak so obvezno del storitve in iz nje ne morejo izstopiti. Vsem poslovnim subjektom je priporočeno, da prek obrazca eVročanje-POS sporočijo elektronski naslov, na katerega želijo prejemati informativna sporočila o elektronsko odloženih dokumentih v portal eDavki. Če tega ne storite, prevzamete nase odgovornost, da boste redno vstopali v portal eDavki in preverjali ali ste v portal eDavki prejeli informativno Obv sporočilo (obrazec -DZ).

V sistem eVročanja pa se lahko prostovoljno prijavijo tudi ostale fizične osebe, ki ne opravljajo dejavnosti. Prijavijo se lahko preko portala eDavki.

Je pa za pravne osebe, samostojne podjetnike posameznike in fizične osebe, ki opravljajo dejavnost, pomembno, da vedo, da se dokument se šteje za vročenega s podpisom eVročilnice ali po poteku zakonskega roka za podpis eVročilnice (fikcija). Torej tudi, če ne uporabljate e-davkov se bo po poteku zakonskega roka dokument štel za vročen. To velja tudi, če bo z dokumentom recimo naložena denarna obveznost in ne bo v roku poravnana. V tem primeru se bodo začeli postopki izvršbe. Nujno je, da si uredite dostop do portala eDavki ali pa si določite pooblaščenca za vročanje, ki ima že urejen dostop do portala eDavki. Portal omogoča enostaven prenos pooblastil za elektronsko davčno poslovanje v imenu zavezanca na druge osebe. Možnosti pooblaščanja je veliko in so podrobno opisana na portalu eDavki.

eVročanje je določeno v zakonu in se mu ni moč izogniti. Seznam dokumentov, ki se vročajo elektronsko je vse daljši in se sproti posodablja. Najdete pa ga na spletnih straneh FURSa.

Pripravila: Tina Lisac, svetovalka
SPOT SVETOVANJE GORIŠKA

Viri in podrobnejše informacije:

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija.

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90
e:
info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 8.00 – 14.00
torek: 8.00 – 14.00
sreda: 8.00 – 17.00
petek: 8.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES