SPOT SVETOVANJE GORIŠKA

TOP INOVATORJI

Inovacije svetovnih razsežnosti

Inovativna podjetja, ki se s svojimi dosežki uvrščajo v svetovni vrh, so svojevrsten zaščitni znak severnoprimorske regije. Razlog za izjemno inovativnost lahko poiščemo v ustvarjalni kulturi in vztrajnosti, ki sta prepoznavni vrednoti v regiji.

Regija kot celota veliko vlaga v razvoj. Med najpomembnejša vlaganja se uvrščajo:

 • izgradnja infrastrukture,
 • izgradnja poslovnih con,
 • razvoj izobraževalnega sistema s poudarkom na tehniških poklicih,
 • vlaganja v sam razvoj v podjetjih preko nacionalnih, predvsem pa mednarodnih razpisov.

Ob zadnjem merjenju na ravni regije leta 2016 je bila Severnoprimorska regija po vlaganjih v razvoj na tretjem mestu v državi. Bruto izdatki za raziskovalno razvojno dejavnost so znašali 2,17 % regionalnega BDP, kar je bilo višje od nacionalnega povprečja.

Inovativna podjetja v regiji

Pipistrel, Ajdovščina

načrtovalec in proizvajalec visokotehnoloških lahkih letal

Podjetje Pipistrel je bilo ustanovljeno leta 1989 kot prvo zasebno podjetje za proizvodnjo lahkih letal v bivši Jugoslaviji, danes pa je vodilno svetovno podjetje za načrtovanje in proizvodnjo inovativnih električnih letal in letal s hibridnim pogonom.

Med Pipistrelove največje dosežke se uvrščajo razvoj prvega dvosedežnega popolnoma električnega letala na svetu, prvo in za enkrat edino štirisedežno električno letalo ter prvo letalo, ki je na voljo s tremi različnimi verzijami pogona: bencinskim, hibridnim ali popolnoma električnim in prvo (in za enkrat edino) uradno certifikacijo električnega letala na svetu. Podjetje trenutno razvija številne izboljšave letal in prilagoditve za posebne misije letenja, najbolj odmeven pa je razvoj prvega letečega taksija z navpičnim poletanjem. Pipistrel, ki je prodajno prisoten v več kot 60 državah na vseh celinah, je dobitnik velikega števila mednarodnih priznanj in prestižnih nazivov.

 

MAHLE Electric Drives Slovenija, Šempeter pri Gorici

dobavitelj za avtomobilsko industrijo

Podjetje MAHLE Electric Drives je vodilni mednarodni razvojni partner in dobavitelj za avtomobilsko industrijo ter pionir in tehnološka gonilna sila za mobilnost prihodnosti. Prisoten je po vsem svetu.
Raziskave in razvoj družbe MAHLE so usmerjene v optimizacijo motorja z notranjim zgorevanjem in v razvoj alternativnih konceptov vožnje. Podjetje razvija rešitve na področju tehnologije pogonskih sistemov in klimatskih naprav ter tako ponuja celovite rešitve na področju e-mobilnosti. Proizvodi MAHLE so vgrajeni v vsako drugo na svetu proizvedeno osebno vozilo. Že desetletja so njihove komponente in sistemi prisotni tudi na svetovnih dirkališčih, v terenskih stacionarnih aplikacijah ter v železniškem transportu in v pomorstvu.

 

Intra lighting, Šempeter pri Gorici

proizvajalec arhitekturnih svetil

Intra lighting je vodilni ponudnik arhitekturnih svetil in celovitih svetlobnih rešitev v jugovzhodni Evropi. Bogate izkušnje in globalna prisotnost podjetju omogočajo zagotavljanje rešitev za različne arhitekturne koncepte in tipologije prostorov.
Vse od 1989 Intra lighting aktivno sodeluje z arhitekti in oblikovalci po vsem svetu ter soustvarja inovativna svetila, ki ponujajo odgovor na sodobne življenjske potrebe. Podjetje razvija svetila in svetlobne rešitve za trgovine in trgovske centre, hotele in prostore namenjene zabavi, za poslovne in upravne stavbe, industrijske hale in javne ustanove. Svetila podjetja Intra lighting osvetljujejo tudi pisarne velikih globalnih korporacij in se ponašajo z vsemi najbolj prestižnimi svetovnimi nagradami na področju razvoja in oblikovanja svetil.

 

Kolektor Group, Idrija

visoko specializirana industrijska proizvodnja

Koncern Kolektor je multinacionalka s sedežem v Sloveniji in mrežo podjetij v Evropi, Ameriki in Aziji. Deluje na področju visoko specializirane industrijske proizvodnje in je eden od vodilnih globalnih ponudnikov komponent in sistemov za avtomobilsko industrijo, elektroenergetike ter inženiringa in tehnoloških sistemov, razvija pa se tudi v vodilnega globalnega ponudnika rešitev za pametne tovarne.
Kolektor je daleč največji ponudnik komutatorjev na svetu, z magnetnimi komponentami pa je že dosegel drugo mesto v Evropi. Z nepogrešljivimi avtomobilskimi deli danes opremlja najprestižnejše svetovne znamke ter razvija elektroniko in pogonske sisteme za električne avtomobile. Podjetje izdeluje tudi energetske transformatorje, turbine in ostalo opremo za male hidroelektrarne ter transformatorske postaje. V zadnjih letih se je Kolektor razvil tudi v največjega gradbinca v državi.

 

Smart Optometry, Idrija

programske rešitve za optometrijo

Zagonsko podjetje Smart Optometry iz Idrije od leta 2015 razvija inovativne digitalne rešitve za očesno industrijo in očesno nego. Za očesne specialiste so v podjetju razvili aplikacijo Smart Optometry, končnim uporabnikom pa nudijo pameten interaktivni trening vida za otroke AmblyoPlay. Različne digitalne rešitve so po vsem svetu dosegle že okoli 50.000 registriranih uporabnikov.
Podjetje je v letu 2018 prejelo številna priznanja. Najbolj odmevni med njimi sta priznanje za Najinovativnejše mlado podjetje 2018 na Dnevu inovativnosti 2018 po izboru Gospodarske zbornice Slovenije in Zlato priznanje za inovacijo 2018 Primorske gospodarske zbornice.

 

Arctur, Nova Gorica

računalniški inženiring

Podjetje Arctur s sedežem v Kromberku je visokotehnološko podjetje, ki zagotavlja sodobne IT rešitve, in vodilni ponudnik storitev na področju superračunalništva v jugovzhodni in srednji Evropi. Inovativne, uporabniku prijazne IT rešitve po meri naročnika ustvarjajo za podjetja, državo, javne ustanove, raziskovalne ustanove in nevladne organizacije.
Kot vodilni izvajalec storitev na področju superračunalništva v jugovzhodni in srednji Evropi Arctur ponuja najem superračunalnika v paketu s storitvami sistemske administracije, optimiziranja kode ali paralelizacije. Stranke tako lahko dobijo vse prednosti storitev brez nakupa in uporabe lastne opreme. Na področju raziskav in razvoja podjetje sodeluje z akademskimi in znanstvenimi institucijami ter odlično mrežo mednarodnih partnerjev.

 

Hidria, Idrija

visokotehnološke rešitve za industrijo

Hidria se uvršča med vodilne evropske in svetovne korporacije, ki razvijajo visokotehnološke in inovativne rešitve na področju avtomobilskih in industrijskih tehnologij.
Rešitve, ki jih razvija Hidria, in izdelki, ki jih proizvaja za svoje kupce iz različnih industrij, so usmerjeni v ustvarjanje zdravega, prijetnega in varnega okolja. Za sistem svečke s senzorjem tlaka Optymus PSG je Hidria dobila priznanje Zelena inovacija leta 2016. Podjetje je pomemben partner pri razvoju električnih in hibridnih vozil ter industrijske avtomatizacije. Svoje izdelke Hidria prodaja v 55 državah sveta. V družbah, ki jih obvladuje Holding Hidria, je v Sloveniji, Nemčiji, na Madžarskem in na Kitajskem zaposlenih več kot 1.800 ljudi.

Incom, Ajdovščina

največji proizvajalec sladoleda v Sloveniji

Podjetje Incom, ki je bilo ustanovljeno leta 1991, je največji proizvajalec sladoleda v Sloveniji. Svoje izdelke izvaža v več kot 30 držav na tri različne kontinente. Z inovativnim delom, neprestanimi izboljšavami in velikimi vlaganji v razvoj je podjetju uspel mednarodni preboj med najbolj inovativna podjetja v panogi.

V podjetju Incom so prvi na svetu izdelali beljakovinski sladoled, za katerega so v letu 2018 prejeli več prestižnih mednarodnih nagrad in priznanj. V evropski strokovni javnosti je bil splošno priznan kot najbolj inovativen sladoled leta.

 

Instrumentation Technologies, Solkan

razvijalec visokotehnoloških rešitev

Podjetje Instrumentation Technologies je vodilni ponudnik vrhunske opreme za trg diagnostike žarka na pospeševalnikih osnovnih delcev. Instumentacija, ki jo podjetje trži pod blagovno znamko Libera, je standardni del opreme vseh najnaprednejših pospeševalnikov na svetu.
Podjetje razvija tudi druge visokotehnološke rešitve. V letu 2013 je razvilo merilno napravo Red Pitaya, ki lahko pametni telefon, tablico ali računalnik spremeni v natančen merilni instrument in tako posameznikom omogoča določene merilne pogoje, ki so jih doslej ponujali samo laboratoriji. Ekipa inženirjev ponuja rešitve na področju pametne povezljivosti, medicine, vesolja in avtomobilske industrije. Instrumentation Technologies dosegajo razvojne rezultate, ki premikajo meje možnega v svetu visokih tehnologij.

 

Bia Separations, del skupine Sartorius, Ajdovščina

podjetje za separacijske tehnologije

Visokotehnološko podjetje BIA Separations je vodilno v razvoju monolitne tehnologije, edini proizvajalec monolitnih kromatografskih kolon in ponudnik inovativnih tehnologij za proizvodnjo bioloških zdravil.
Proizvodnjo ter raziskovalno in izobraževalno ima podjetje organizirano v Ajdovščini, prodajne in distribucijske urade pa ima tudi v ZDA, Kanadi in Aziji. Bia Separations vse od leta 1998 deluje na področju genske terapije, tehnike zdravljenja, ki predstavlja povsem nov pristop k zdravljenju mnogih bolezni. Za razliko od prejšnjih pristopov, ki se večinoma ukvarjajo s posledicami bolezni, neposredno nagovarja sam vzrok bolezni. Ta terapija ima zelo velik potencial pri popolnem zdravljenju mnogih bolezni, ki so sicer usodne, mnoge tudi smrtne. BIA Separations stremi k nenehnim izboljšavam in proizvodnji najkvalitetnejših monolitnih kolon.

GOAP, Nova Gorica

računalniški inženiring in avtomatizacija procesov

Visokotehnološko podjetje GOAP je eden izmed vodilnih, globalnih inovatorjev na področju avtomatizacije. V zadnjih dveh desetletjih je podjetje sodelovalo pri avtomatizaciji potniških kabin na največjih luksuznih križarkah, kot so Princess Cruises, Carnival Cruises in druge. V tem segmentu pokriva več kot 50 % svetovni tržni delež.
Na osnovi lastnega znanja in večletnih izkušnjah na področju avtomatizacije zgradb in potniških kabin je podjetje začelo razvijati lastno blagovno znamko brezžičnih rešitev za pametne domove. GOAP ima danes razvitih 16 izdelkov za upravljanje doma na daljavo, od tega jih je sedem unikatnih v svetovnem merilu. Izdelke prodajajo v 65-ih državah po svetu, zato skoraj celoten prihodek ustvarijo v tujini. Za svoje inovativne dosežke so prejeli številna strokovna priznanja.

 

Mlekarna Planika, Kobarid

predelava mleka

Mlekarna Planika slovi po inovativnem pristopu k spodbujanju lokalne pridelave in predelave živil. Odkupuje in predeluje izključno slovensko mleko, pridelano na hribovitih območjih občin Tolmin, Kobarid, Bovec, Kanal ob Soči, Nova Gorica in Cerkno. Svoje izdelke trži pod blagovno znamko Planika.
Posebno pozornost posvečajo svežemu, pasteriziranemu nehomogeniziranemu mleku, saj ima mleko iz njihovega odkupnega območja specifičen okus. Tu se živina poleti pase, pozimi pa jo rejci krmijo s kvalitetno krmo. V mlekarni iz visoko kakovostnega mleka in brez vsakršnih dodatkov izdelujejo odlične mlečne izdelke. Mlekarna Planika ima lastno ekološko posestvo Bogata v Bovcu in je certificirana za proizvodnjo ekoloških izdelkov. Skupaj s Tolminskim muzejem je postavila tudi zanimivo muzejsko zbirk Od planine do Planike, ki si jo obiskovalci lahko ogledajo na dvorišču mlekarne.

 

Fructal, Ajdovščina

proizvajalec izdelkov iz sadja in plodov narave

Fructal je ugledno inovativno podjetje, prepoznavno po visoki kakovosti in pozitivnem odnosu do narave. Začetki Fructala segajo v leto 1945. Z več kot 70-letno tradicijo podjetje danes izdeluje visoko kakovostne izdelke iz najboljšega sadja in drugih plodov narave.
Najpomembnejši Fructalovi izdelki so sokovi, nektarji, sadne pijače, otroška hrana in sadno žitne rezine. Fructal svoje izdelke prodaja na več kot tridesetih izvoznih trgih, najpomembnejši trg pa je še vedno Slovenija. Podjetje je prejemnik številnih nagrad in visokih priznanja za kakovost izdelkov, pa tudi za ugled tržnih znamk Fructal, Frutek in Frutabela. Fructal je dobitnik nagrade za svetovno inovacijo za Fructal Ice Tea Vipavska breskev, prestižne nagrade pa je dobil tudi za alkoholni pijači Slovenia vodka in gin Monologue.

 

Prejemniki priznanj najboljšim inovacijam 2018 GZS Severno Primorske gospodarske zbornice

ZLATO PRIZNANJE

Uvrščen med kandidate za nacionalna priznanja.

 • Kolektor KFH, Pogonski sistemi in komponente d.o.o.

Razvoj visoko koercitivnega plastomagnetnega materiala z lastnostmi za zahtevne, tehnološko dovršene rotorske aplikacije

 • INCOM Proizvodno trgovsko podjetje d.o.o. Ajdovščina

Leone AL!VE linija bolj zdravih sladoledov

 • SMART OPTOMETRY Programske rešitve za optometrijo d.o.o.

AMBLYOPLAY – Trening vida z igro za otroke

 • ARCTUR Računalniški inženiring d.o.o., AIsense, raziskave in razvoj, d.o.o.

AISense Gamma IV, ročni lokator izvora gama sevanja v realnem času

Ostali – ZLATO PRIZNANJE

 • Javni zavod Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija 

Od rude do kapljic živega srebra v Topilnici Hg – interaktivno in izobraževalno doživetje edinstvene tekoče kovine ki je soustvarjala razvoj civilizacije.

 • MAHLE Electric Drivers Slovenija d.o.o.

Nova generacija krmilnika za pogon električnih motorjev MC-020

 • HIDRIA AET Družba za proizvodnjo vžignih sistemov in elektronike d.o.o.

Grelnik Goriva za Hengst

SREBRNO PRIZNANJE

 • GOSTOL-GOPAN d.o.o. Nova Gorica

Spiralni mešalniki GoMix

 • HIDRIA AET Družba za proizvodnjo vžignih sistemov in elektronike d.o.o.

Linija za omakanje urinskih katetrov s hidrofilnim nanosom

 • HIDRIA ROTOMATIKA d.o.o., Industrija rotacijskih sistemov

Skrajšanje cikla priprave orodja za tlačni liv

 • GOAP Računalniški inženiring in avtomatizacija procesov d.o.o. Nova Gorica

RGB Nočna Lučka z zvočnimi signali – Nadgradnja preproste nočne lučke v večnamensko napravo, s katero lahko ustvarjate personalizirane scenarije v domu

BRONASTO PRIZNANJE

 • HIDRIA d.o.o. Podjetje za ustanavljanje in upravljanje družb, podružnica spodnja Idrija

Informatizacija procesa kadrovanja in zaposlitvenih postopkov

 • Business Solutions d.o.o.

AllForTime

Nacionalni prejemniki priznanj GZS za inovacije 2018

POSEBNO PRIZNANJE ZA MLADO PODJETJE

 • Smart Optometry Programske rešitve za optometrijo d. o. o.

AMBLYOPLAY – Trening vida z igro za otroke

SREBRNO PRIZNANJE

 • ARCTUR računalniški inženiring d. o. o., AIsense, raziskave in razvoj, d. o. o.

AISense Gamma IV, ročni lokator izvora gama sevanja v realnem času

 • INCOM Proizvodno trgovsko Podjetje d. o. o. Ajdovščina

Leone AL!VE linija bolj zdravih sladoledov

 • Kolektor KFH d. o. o.

Razvoj visoko koercitivnega plastomagnetnega materiala z lastnostmi za zahtevne, tehnološko dovršene rotorske aplikacije

Hitro rastoča podjetja

Na lestvici 500 najhitreje rastočih podjetij v Sloveniji so podjetja, ki dosegajo najvišje rasti prihodkov od prodaje v petletnem obdobju. Poleg visokih indeksov rasti so pogoji za uvrstitev na lestvico bilančni dobiček v zadnjem bilančnem letu, vsaj 400.000 evrov prihodkov v izhodiščnem letu, da podjetje v obeh indeksnih letih posluje vseh 12 mesecev, letos pa je vstopni pogoj za lestvico tudi najmanj 15 zaposlenih. Podatki so zajeti 5. 6. 2018.

Hitro rastoča podjetja odlikuje hitra rast in prilagodljivost ter dinamična podjetnost. Največkrat so to majhna družinska podjetja, ki so s svojo inovativnostjo uspela najti tržno nišo.

Med nominirance za Primorsko-notranjsko gazelo sta se uvrstili tudi podjetji Advansys iz Nove Gorice in Intra lighting iz Šempetra pri Gorici, ki je postalo gazela Primorsko-notranjske regije. Podjetje Intra lighting je tudi prejemnik srebrne Gazele 2018.

Razvojne inštitucije

Hidria Inštitut za avtomobilsko industrijo

Hidria Inštitut za avtomobilsko industrijo razvija sodobne avtomobilske tehnologije. Glavni razvojni projekti so osredotočeni na študijo vloge vžignih sistemov v dizelskih motorjih, razvoj hibridnih in električnih pogonskih sistemov, novih sistemov za gretje zraka v vozilih ter elektronskih vžigov malih bencinskih motorjev. Inštitut združuje deset laboratorijev in predstavlja pomembno izobraževalno središče na področju razvoja, projektnega vodenja, dela s sodobnimi programskimi orodji ter zagotavljanja standardov kakovosti.

Sedež:
Poljubinj 89A, 5220 Tolmin

Pipistrel Vertical Solutions

Podjetje Pipistrel Vertical Solutions od leta 2017 nadaljuje delo oddelka za raziskave in razvoj, ki je prej deloval znotraj podjetja Pipistrel. Osredotoča se na razvoj naprednih letalskih rešitev in okolju prijaznih letalskih pogonov. Pipistrel je edino podjetje na svetu, ki že serijsko proizvaja dve različni letali s popolnoma električnim pogonom, Taurus Electro in Alpha Electro. Oba je zasnoval in razvil Pipistrel Vertical Solutions. Razvil je tudi pet drugih različnih električnih zrakoplovov ter pogonske akumulatorje za projekte ameriške NASE in letala za zračne projekte podjetja Siemens. Na Pipistrelov hibridni električni štirisedežni zrakoplov so prvi na svetu integrirali pogonski sistem vodikovih gorivnih celic.

Sedež:
Vipavska cesta 2, 5270 Ajdovščina

Incom TERC

V okviru podjetja Incom že od leta 2016 deluje tehnični razvojni center Incom TRC. Od začetka leta 2019 pa razvojno raziskovalno delo izvaja novi tehnološki razvojni center Incom TERC.

Sedež:
Tovarniška cesta 6a, 5270 Ajdovščina

Tinck inženiring

Podjetje Tinck inženiring je vodilni ponudnik na področju razvoja, proizvodnje in vgradnje vodnih turbin ter ostale pripadajoče opreme za male hidroelektrarne. Trg oskrbujejo z različnimi tipi vodnih turbin do moči 1 MW. Kupcem nudijo tudi storitve vzdrževanja, popravila in projekte popolne obnove malih hidroelektrarn.

Sedež:
Bevkova 22, 5282 Cerkno

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90

05 330 66 10 - OOZ NOVA GORICA

05 330 66 85 - RRA-SP NOVA GORICA

06 555 62 32 - ROD AJDOVŠČINA

05 384 18 82 - PRC TOLMIN

05 374 39 11 - ICRA IDRIJA

05 364 49 00 - OOZ AJDOVŠČINA

e: info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 10.00 – 14.00
torek: 10.00 – 14.00
sreda: 13.00 – 17.00
petek: 10.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES