SPOT SVETOVANJE GORIŠKA

SPODBUJAMO PODJETNOST

V okviru SPOT svetovanje Goriška izvajamo aktivnosti, ki so namenjene spodbujanju podjetnosti med mladimi in pomoči pri sprejemanju kariernih odločitev.

Lokalne aktivnosti za spodbujanje podjetnosti med mladimi

NOVA GORICA

  • Območna obrtno-podjetniška zbornica Nova Gorica ob finančni podpori šestih občin na ožjem območju regije že nekaj let zapored organizira dogodek Promocija poklicev. Učencem devetih razredov iz trinajstih osnovnih šol dogodek predstavi različne poklice, kot so kuhar in natakar, mizar, tiskar, zidar, inštalater in serviser strojnih naprav, strojnik, cvetličar, trgovec, kovinar itd. Zainteresirani učenci si v spremstvu ogledajo prikaz posameznega poklica v obratovalnicah oz. podjetjih. Poklice vedno predstavijo ljudje, ki se z njimi ukvarjajo že vrsto let in lahko podajo informacije na osnovi lastnih izkušenj.
  • RRA severne Primorske d.o.o. Nova Gorica že vrsto let izvaja projekt v obliki dogodka na temo Iskani poklici. Delavnice izvaja po osnovnih in srednjih šolah, na Univerzi v Novi Gorici in v mladinskem centru. Na področju promocije poklicev sodeluje tudi z Ljudsko Univerzo v Novi Gorici.

AJDOVŠČINA IN VIPAVA

  • Promociji ajdovske industrije je namenjen vsakoletni dogodek INCASTRA v Ajdovščini.
  • Razvojna agencija ROD Ajdovščina v sodelovanju z Občino Ajdovščina, Občino Vipava in osnovnimi šolami izvaja Podjetniške krožke in Tehniške dneve, v okviru katerih skuša osnovnošolcem pomagati pri odločitvah na nadaljnji življenjski poti. Tehniški dnevi so namenjeni seznanjanju s tehniškimi poklici, v podjetniških krožkih pa se učenci seznanjajo z načini reševanja problemov, ustvarjanjem idej in temeljnimi elementi poslovnega modela. Člani podjetniških krožkov svoje poslovne modele prijavijo na vseslovensko podjetniško tekmovanje POPRI, kjer se redno uvrščajo med najboljše v Sloveniji.
  • V občini Ajdovščina je bilo vzpostavljeno Lokalno partnerstvo za povečanje zaposlovanja na lokalnem trgu dela. Vključuje predstavnike Občine, izobraževalne ustanove, Zavod za zaposlovanje, gospodarstvenike, obrtnike, javne zavode, nevladne organizacije in druge pomembne deležnike, kot so šole.

 

POSOČJE

  • Projekt Partnerstvo za kadre, ki je namenjen promociji tehničnih poklicev med mladimi v Posočju in v regiji, temelji na povezovanju gospodarstva in šolstva. S pomočjo promocije omogoča boljšo prepoznavnost tehničnih poklicev med mladimi. V projekt so vključene občine Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči ter podjetja in šole z območja vseh štirih občin. Nosilec projekta je Posoški razvojni center, ki vzpostavlja vezi med gospodarstvom in šolstvom v regiji in spodbuja sinergije pri njihovem delovanju.

  • Občine Bovec, Kobarid in Tolmin sofinancirajo različne dogodke z namenom spodbujanja podjetnosti med mladimi.

 

IDRIJA IN CERKNO

  • Startap! – Startap! program spodbuja podjetnost v občinah Idrija in Cerkno. Mladim in majhnim zagonskim podjetjem nudi podporo, pripravlja delavnice in izobraževanja za podjetnike, spodbuja izmenjavo znanj in veščin z uveljavljenimi gospodarstveniki, povezuje podjetniške zgodbe ter ozavešča širšo javnost o potencialih podjetništva in pozitivnih zgodbah iz lokalnega okolja. Cilj je oblikovati idrijsko-cerkljansko startup skupnost, ki se bo povezovala, sodelovala in si pomagala na podjetniških poteh.

Regijska štipendijska shema

To je poenoten sistem sofinanciranja kadrovskih štipendij v vseh dvanajstih regijah v državi. Regijsko štipendijsko shemo na ravni Severno Primorske statistične regije izvaja Posoški razvojni center. Je projekt, ki temelji na partnerstvu med regionalno razvojno agencijo, delodajalci v regiji in državo. V okviru projekta Regijska štipendijska shema Goriške statistične regije se izvaja sofinanciranje kadrovskih štipendije delodajalcem s sedežem na območju trinajstih občin v regiji.

Vajeništvo

Vajeništvo je del sistema srednjega poklicnega izobraževanje – SPI 3-letni programi, pri čemer se minimalno 50 % izobraževalnega programa izvede kot praktično usposabljanje z delom pri delodajalcu.

Podjetja so z vajeništvom dobila možnost, da si sama vzgojijo bodoči kader, vajenci pa skozi delovne izkušnje pridobijo uporabna znanja in povečajo svojo zaposljivost. Mladi se tako prej zaposlijo, so poklicno socializirani, prehod med izobraževanjem in delom pa je lažji. Za vajence v podjetju skrbi mentor, ki jih usmerja, spodbuja, motivira in uči poklica v realnem delovnem okolju. Za čas vajeništva, vajenci prejemajo tudi vajeniško nagrado.

V Severno Primorski statistični regiji se izvajata programa OBLIKOVALEC KOVIN – ORODJAR in MIZAR v okviru Šolskega centra Nova Gorica, Strojna, prometna in lesarska šola.

Več informacij o delodajalcih, ki imajo verificirane obratovalnice in s tem vse pogoje za izvajanje praktičnega usposabljanja z delom, dobite na točkah SPOT ter na spletnih straneh Gospodarske zbornice Slovenije in Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90

05 330 66 10 - OOZ NOVA GORICA

05 330 66 85 - RRA-SP NOVA GORICA

06 555 62 32 - ROD AJDOVŠČINA

05 384 18 82 - PRC TOLMIN

05 374 39 11 - ICRA IDRIJA

05 364 49 00 - OOZ AJDOVŠČINA

e: info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 10.00 – 14.00
torek: 10.00 – 14.00
sreda: 13.00 – 17.00
petek: 10.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES