SPOT SVETOVANJE GORIŠKA

PRILOŽNOSTI V TURIZMU

Vse večje zanimanje turistov za severnoprimorske destinacije

Spremenjeni trendi v turizmu, ki v ospredje postavljajo pristne, turistično manj obiskane in tudi povsem neodkrite destinacije, predstavljajo izjemno priložnost za destinacije na Severnem Primorskem. Področja z daljšo tradicijo v turizmu, dolina Soče, Brda in Idrija, so dobila priložnost za razvoj novodobnih turističnih produktov – doživetij. Vipavsko dolino, ki se zadnja leta predstavlja z enotno znamko, so turisti odkrili skorajda na novo. Nova Gorica kot posebno mesto na meji ima prav tako številne nove priložnosti za razvoj dodatne turistične ponudbe.

Severna Primorska v zadnjih letih beleži visoko stopnjo rasti. Hitreje kot ostale regije povečuje skupno zmogljivost ležišč, predvsem v kampih, in povečuje število prihodov domačih turistov. Nekoliko počasneje se zaenkrat povečuje število prihodov tujih turistov.

Dosežki in priznanja na področju turizma

Dolina Soče

 • Biosferni rezervat Julijske Alpe je UNESCO vpisal na seznam biosfernih rezervatov mednarodnega pomena
 • Lonely Planet je uvrstil Julijske Alpe med 10 izbranih svetovnih destinacij za leto 2018. Julijske Alpe so tržna znamka s katero Dolina Soče in Gorenjska skupno nastopata na mednarodnem trgu.
 • Priznanje European Destination of Excellence, uvrstitev med najboljše trajnostne turistične destinacije v Evropi
 • Kamp Koren Kobarid je prejemnik znaka Slovenia Green Accomodation
 • Hiša Franko iz Kobarida je poleg številnih drugih kulinaričnih priznanj svetovnega pomena uvrščena na 48. mesto na seznamu petdesetih najboljših restavracij na svetu (The World’s 50 Best Restaurants); skupaj z Gostilno pri Lojzetu Dvorec Zemono iz Vipavske doline je izbrana tudi za najboljšo restavracijo v Sloveniji po izboru kulinaričnega vodnika Gault & Millau
 • Tolmin je prejemnik naziva Alpsko mesto 2016

 

Brda

 • Eden destinacija 2015
 • nagrada »Foglia d’oro« 2015
 • Kristalni Triglav 2016
 • srebrni znak kakovosti Slovenia Green Destination 2016

Vipavska dolina in Nova Gorica

 • srebrni znak kakovosti Slovenia Green Destination 2016 – Mestna občina Nova Gorica
 • srebrni znak kakovosti Slovenia Green Destination 2017 – Ajdovščina in Vipava, Vipavska dolina
 • Lonely Planet je uvrstil Vipavsko dolino med 10 top evropskih destinacij, ki jih je treba obiskati v letu 2018 – “Best in Europe 2018 Top 10 Destination”
 • Gostilno pri Lojzetu Dvorec Zemono je prejemnica številnih prestižnih mednarodnih priznanj za kulinarične dosežke; njen chef Tomaž Kavčič je dobitnik evropske nagrade JRE za inovativnost 2017/2018 in je uvrščen na lestvico najboljših 100 chefov na svetu The Best Chef Awards; skupaj s Hišo Franko iz Kobarida je bila gostilna pri Lojzetu izbrana tudi za najboljšo restavracijo v Sloveniji po izboru kulinaričnega vodnika Gault & Millau

Idrija in Cerkno

 • srebrni znak kakovosti Slovenia Green Destination – Idrija in Cerkno
 • UNESCO globalni geopark Idrija 2015
 • UNESCO dediščina živega srebra 2012
 • na UNESCO seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva je bila leta 2018 vpisano tudi klekljanje čipk v Sloveniji, katerega pomemben del je idrijska čipka, zaščitena živa kulturna dediščina
 • idrijski žlikrofi so zaščiteni kot zajamčena tradicionalna posebnost
 • Evropska destinacija odličnosti 2011
 • Alpsko mesto leta 2011
 • produkt Gozdni selfness je prejemnik nagrade Jakob 2016za odličnost in kakovost v turizmu regije Alpe Jadran
 • Best Active Tourism Productv kategoriji International Nature – mednarodna nagrada podeljena v okviru turistične borze FITUR v Madridu
 • Smučarski center Cerkno je med leti 2010 in 2013 tri leta zapored prejel laskavo priznanje Naj slovensko smučišče

Slovenska strategija razvoja turizma

Slovenija je za obdobje 2017-2021 sprejela strategijo trajnostne rasti slovenskega turizma z usmeritvijo: Slovenija = zelena, aktivna in zdrava destinacija za 5* doživetja. Nova strategija prinaša odgovore, kako doseči cilj razvoja turizma, ki predvideva občutno povečanje prihodkov iz naslova prodaje potovanj tujim gostom. Ena od ključnih politik nacionalne strategije razvoja turizma je tudi nova organiziranost slovenskega turizma, ki Slovenijo deli na štiri makro destinacije in 34 vodilnih destinacij, katerih razvoj podpira tudi država s svojimi ukrepi.

Turistične destinacije Severne Primorske se uvrščajo v tri različne makro destinacije. V Mediteransko Slovenijo sta uvrščeni vodilni destinaciji Vipavska dolina z Novo Gorico in Brda, v Alpsko Slovenijo je uvrščena vodilna destinacija Dolina Soče, v Osrednjo Slovenijo & Ljubljano pa je uvrščena vodilna destinacija Škofja Loka in Idrija. Vodilne destinacije skrbijo za lasten trajnosten razvoj turizma, Ministrstvo za gospodarstvo pa ta razvoj podpira z razpisi za sofinanciranje razvojnih projektov. Slovenska turistična organizacija vodilne destinacije podpira v okviru skupne promocije Slovenije, v digitalnih medijih, na mednarodnih sejmih in v vseh drugih oblikah promocije.

Povezovanje v regiji

Regija se je v preteklosti povezovala tudi na področju turizma. Ena od večjih skupnih promocijskih aktivnosti je bila predstavitev regije in podjetij na svetovnem sejmu EXPO Milano 2015.

Različne institucije, ki delujejo na področju turizma, se v regiji povezujejo preko evropskih in drugih projektov. Tu gre predvsem za sodelovanje na ravni različni produktov, kot so na primer športni turizem, gastronomski turizem in turizem povezan s kulturno dediščino.

Javni zavodi za turizem v regiji

Javni zavod za turizem Dolina Soče
(kratko Turizem Dolina Soče)
Rupa 17
5230 Bovec

Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda
Trg 25. maja 2
5212 Dobrovo v Brdih

 

Javni zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina
Trg Edvarda Kardelja 1
5000 Nova Gorica

Zavod za turizem TRG Vipava
Glavni trg 1
5271 Vipava

Javni zavod za turizem Občine Miren-Kostanjevica
Miren 137
5291 Miren

Lokalna turistična organizacija Laufar Cerkno
Močnikova ulica 2
5282 Cerkno

Zavod za turizem Idrija
Mestni trg 2
5280 Idrija

Center za upravljanje z dediščino živega Srebra Idrija
Bazoviška ulica 2
5280 Idrija

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90

05 330 66 10 - OOZ NOVA GORICA

05 330 66 85 - RRA-SP NOVA GORICA

06 555 62 32 - ROD AJDOVŠČINA

05 384 18 82 - PRC TOLMIN

05 374 39 11 - ICRA IDRIJA

05 364 49 00 - OOZ AJDOVŠČINA

e: info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 10.00 – 14.00
torek: 10.00 – 14.00
sreda: 13.00 – 17.00
petek: 10.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES