24. avgusta, 2023
Članek: KAKO NAJ STARTUP VODI ODNOSE Z JAVNOSTMI?

KAKO NAJ STARTUP VODI ODNOSE Z JAVNOSTMI?

Razvoj strategije odnosov z javnostmi za zagonsko podjetje je ključnega pomena za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke, ustvarjanje pozitivne publicitete in vzpostavljanje verodostojnosti na trgu. Pomembno je, da podjetja razumejo, da v odnose z javnostmi ne spadajo prodajne akcije, ampak sporočila, ki so relevantna za bralce, gledalce, sledilce v vsebinskem smislu.
Tukaj je nekaj korakov za oblikovanje učinkovite strategije odnosov z javnostmi za vaše zagonsko podjetje:

Opredelite svoje cilje: Določite, kaj želite doseči z odnosi z javnostmi. To je lahko povečanje prepoznavnosti blagovne znamke, privabljanje vlagateljev, ustvarjanje močne baze strank.

Določite ciljno občinstvo: Določite ciljno občinstvo ter razumite njegove interese, demografske značilnosti in preference. To vam bo pomagalo prilagoditi sporočila tako, da bodo za javnost relevantna.

Oblikujte ključna sporočila: Razvijte ključna sporočila, ki sporočajo edinstveno ponudbo vrednosti vašega zagonskega podjetja, konkurenčno prednost in zgodbo o blagovni znamki. Ta sporočila morajo biti jasna, jedrnata in dosledna pri vseh dejavnostih odnosov z javnostmi.

Vzpostavite odnose z mediji: Poiščite ustrezne novinarje, blogerje in vplivneže, ki pokrivajo vašo panogo ali ciljno skupino. Začnite graditi odnose z njimi tako, da z njimi delite dragocene vpoglede, zagotovite ekskluzivno vsebino ali jim ponudite, da postanete vir za njihove članke.

Pripravite medijski paket: Ustvarite medijski priročnik, ki vsebuje bistvene informacije o vašem zagonskem podjetju, kot so pregled podjetja, življenjepisi ključnega osebja, podrobnosti o izdelkih/storitvah, slike visoke ločljivosti in kontaktni podatki. Tako bodo novinarji lažje dostopali do pomembnih informacij.

Izkoristite družbene medije: Uporabite platforme družabnih medijev za okrepitev svojih prizadevanj na področju odnosov z javnostmi. Redno delite novice, mejnike podjetja, vsebine o vodenju misli in sodelujte s svojim občinstvom. Platforme, kot so Twitter, LinkedIn in Facebook, so lahko učinkoviti kanali za doseganje ciljnega občinstva.

Prizadevajte si za objave v medijih: Pripravite prepričljiva sporočila za javnost in jih pošljite ustreznim medijem. Poudarite edinstvene vidike svojega zagonskega podjetja, kot so lansiranje izdelkov, krogi financiranja, partnerstva ali vpogledi v panogo. Bodite proaktivni pri iskanju medijske pokritosti in poskrbite, da bodo vaša sporočila prilagojena vsakemu novinarju.

Predstavite se kot relevantni sogovorniki: sebe in ključne člane zagonskega podjetja predstavite kot strokovnjake v svoji panogi. Pišite članke, sodelujte v panožnih publikacijah, govorite na konferencah ali spletnih seminarjih in sodelujte v ustreznih forumih. To bo povečalo vašo verodostojnost in prepoznavnost v panogi.

Spremljajte in se odzivajte: Načrtno spremljajte poročanje medijev, pogovore v družbenih medijih in trende v panogi. Takoj se odzovite na poizvedbe medijev, odpravite morebitne negativne povratne informacije ali napačne predstave ter strokovno in pozitivno sodelujte s svojim občinstvom.

Merite in se prilagodite: Postavite merljive cilje in metrike za ocenjevanje učinkovitosti svojih prizadevanj za odnose z javnostmi. Spremljajte omembe v medijih, obisk spletnih strani, vključenost v družabne medije in druge pomembne kazalnike. Podatke redno analizirajte in na podlagi pridobljenih spoznanj prilagodite svojo strategijo odnosov z javnostmi.

Ne pozabite, da izgradnja močne strategije odnosov z javnostmi zahteva čas in doslednost. Bodite potrpežljivi, vztrajni in prilagodljivi pri svojem pristopu ter nenehno izboljšujte svojo strategijo na podlagi povratnih informacij in rezultatov.

Avtor: Katja Pregelj
Datum objave: 10.08.2023

»Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport ter SPIRIT, Javna agencija«

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90

05 330 66 10 - OOZ NOVA GORICA

05 330 66 85 - RRA-SP NOVA GORICA

06 555 62 32 - ROD AJDOVŠČINA

05 384 18 82 - PRC TOLMIN

05 374 39 11 - ICRA IDRIJA

05 364 49 00 - OOZ AJDOVŠČINA

e: info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 10.00 – 14.00
torek: 10.00 – 14.00
sreda: 13.00 – 17.00
petek: 10.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES