21. decembra, 2020
Kaj prinaša sedmi protikoronski paket PKP7

Vlada je na včerajšnji seji sprejela predlog Zakona o interventnih ukrepih za pomoč pri omilitvi posledic drugega vala epidemije COVID-19 oziroma t.im. PKP7 ter načrt ukrepov v času božično-novoletnih praznikov.

S predlaganimi zakonskimi ukrepi se bo med drugim pomagalo socialno šibkim, zdravstvu, turizmu, prevoznikom, socialnim in zdravstvenim delavcem.

Predlog sedmega protikorona paketa PKP7 med drugim prinaša:

 • zaposleni, ki imajo plačo do višine dveh minimalnih plač, dobijo 200 EUR dodatka,
 • sredstva za garancije za bančne kredite,
 • nadomestilo stroškov za izvajalce prevozov (šolski, železniški, avtobusni, občasni prevozi itd.), itd.
 • Prenehanje delovnega razmerja za delavce, ko izpolnijo pogoje za starostno upokojitev. Delavec in delodajalec pa se lahko dogovorita, da v primeru, da gre za obojestranski interes, skleneta novo pogodbo o zaposlitvi,
 • solidarnostni dodatek za upokojence (za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini do 510 EUR, bo dodatek znašal 300 EUR, za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini med 510,01 in 612 EUR, bo dodatek znašal 230 EUR, ter za tiste, ki prejemajo pokojnino v višini med 612,01 in 714 EUR, bo dodatek znašal 130 EUR),
 • enkratni solidarnostni dodatek za otroke (za 1. do 5. dohodninski razred bo dodatek znašal 50 EUR na otroka),
 • enkratni solidarnostni dodatek za študente v višini 150 EUR,
 • izredno pomoč ob rojstvu otroka v višini 500 EUR,
 • dodatek za velike družine s tremi otroki 100 EUR, za družine s štirimi ali več otroki pa bo dodatek znašal 200 EUR,
 • pomoč in zagotovitev sredstev za nakup antigenskih hitrih testov na virus SARS-CoV-2,

Predlog zakona uvaja začasno denarno nadomestilo plače zaradi izgube zaposlitve za čas trajanja razglašene epidemije za osebe, ki jim je od 18. oktobra 2020 dalje prenehala pogodba o zaposlitvi iz poslovnega razloga ali pogodba o zaposlitvi, sklenjena za določen čas.

 

SPREJELI SO TUDI NAČRT UKREPOV V ČASU BOŽIČNO-NOVOLETNIH PRAZNIKOV.

Celoten načrt najdete v priponki. Glavni dve določbi pa sta:

 • Zaprtje  vseh storitvenih dejavnosti, kjer se ni moč izogniti tesnim telesnim stikom – od 24.12.2020 do 4.1.2021 oziroma do vključno 10.1.2021, če se epidemiološka situacija ne bo izboljševala (odprte ostanejo le najnujnejše trgovine in storitve)
 • Prisotnost na delovnem mestu: Poziv zasebnemu gospodarskemu sektorju za čas praznikov – kolektivni dopusti in organizacija dela od doma kjer je to le možno (od 24.12.2020 do 10.1.2021)

 

Vir: Ministrstvo za finance.

Članek pripravila: Tea Gruden, svetovalka SPOT svetovanje Goriška

 

Projekt je sofinanciran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javna agencija

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

Točke SPOT Svetovanje so sofinancirane s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj: www.eu-skladi.si, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo: www.mgrt.gov.si ter SPIRIT Slovenija, javna agencija: www.spiritslovenia.si.  

KONTAKT

Obrtni dom
Ulica Gradnikove brigade 6,
5000 Nova Gorica

t: 05 330 66 90
e:
info@spot-goriska.si

URADNE URE

ponedeljek: 8.00 – 14.00
torek: 8.00 – 14.00
sreda: 8.00 – 17.00
petek: 8.00 – 14.00

Zaželena je predhodna najava na telefonsko številko.

KJE SMO?

SPOT GORIŠKA ® Vse pravice pridržane. | Izdelava spletne strani: Agencija KODNES